به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سالن مشروطه مجلس برگزار شد ضمن گرامیداشت هفته مجلس اظهار داشت: معمولا به دلیل شهادت مرحوم مدرس که روز مجلس نام گذاری شده جلسه ای با حضور اصحاب رسانه برگزار می شود و فلسفه جلسه امروز بر همین اساس است.
وی همچنین با اشاره به سالروز 16 آذر روز دانشجو افزود: امروز مصادف با 16 آذر روز دانشجوست که قطعا روز ممتازی در تاریخ ایران است؛ از آنجایی که شخصیت شهید مدرس تاثیرگذار بوده و روز دانشجو یک روز مهم در تحولات دانشگاهی و حرکت مبارزاتی ملت ایران است این مسئله موجب شد تا مدرس به عنوان شاخصی برای مجلس در نظر گرفته شود.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه 16 آذر روز بزرگی برای کشور محسوب می شود، تصریح کرد: به طور قطع این روز حادثه مقطعی نبود و جریان دانشگاهی نسبت به سرنوشت کشورش از خود گذشت چرا که در آن زمان کشور دچار استبداد داخلی و سلطه آمریکایی بود و فریاد دانشجویان شروعی برای مبارزات اصیل مردم در آن دوران به شمار می رفت.
لاریجانی تصریح کرد: این مسئله بعدها گسترش یافت و در طول شرایط بحرانی قبل از انقلاب دانشجویان نقش بزرگی در مبارزات داشتند امروز نیز با گسترش دانشگاه ها زمینه رشد فکری به وجود آمده و این حوزه نقش ممتازی در کشور دارد که باید که از آن صیانت شود و همچنین امیدوارم این سلوک سیاسی به خوبی تداوم یابد.
رئیس مجلس شورای اسلامی پس از ذکر این مقدمه به سوالات اصحاب رسانه پاسخ داد.
وی در پاسخ به این سوال که در حالی بودجه سال 96 به مجلس تقدیم شده که هنوز بر لایحه برنامه ششم توسعه تعیین تکلیف نشده است و باید بودجه سالانه براساس قوانین بالادستی تنظیم شود چه برنامه ریزی برای این موضوع قرار است صورت گیرد؟ اظهار داشت: تلاش ما این است که لایحه برنامه ششم در روزهای آینده به منظور رسیدگی وارد صحن علنی شود تا درباره آن تصمیم گیری صورت گیرد.
رئیس قوه مقننه افزود: اکنون کمیسیون تلفیق قرار است در سه شیفت کاری این لایحه را به نتیجه برساند تا از هفته آینده بتوانیم لایحه برنامه ششم را در مجلس بررسی کنیم و در این بازه زمانی لایحه بودجه نیز در کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون های تخصصی بررسی خواهد شد و برای تصویب در صحن علنی مورد بررسی قرار می گیرد که در این فاصله می توان مواد برنامه ششم را تا جایی که فرصت برای اظهارنظر شورای نگهبان باقی خواهد ماند در صحن به اتمام برسانیم.
لاریجانی در ادامه افزود: از سوی دیگر مقام معظم رهبری سیاست های کلی برنامه ششم را ابلاغ کردند که می توان آن را در بودجه سال آینده لحاظ کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا امکان تمدید مجدد برنامه پنجم وجود ندارد؟ یادآور شد: دلیلی برای این کار نیست چرا که با این برنامه ریزی ها می توان به موقع برنامه ششم بودجه را در صحن بررسی کرد.
وی در پاسخ به سوالی دیگر پیرامون مسائل و مشکلات اقتصادی کشور و تمهیدات دولت و مجلس برای رفع این مسائل بیان داشت: باید تاثیر درستی از وضعیت اقتصادی در نظر گرفت تا توقعات براساس این تاثیر شکل گیرد.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه بدون شک بیش از 90 درصد بودجه کشور صرف مسائل جاری می شود، افزود: نادیده گرفتن و حذف این مقدار بودجه امری ناشدنی است زیرا به حقوق و مزایا تعلق می گیرد آنچه که برای فعالیت های عمرانی باقی می ماند حدود 20 تا 25 هزار میلیارد تومان است که به هر حال به ثمر نرسیدن پروژه های عمرانی عامل رکود است و باید برای آن برنامه ریزی لازم صورت گیرد.
لاریجانی در ادامه بیان داشت: دو اقدام در این زمینه ضروری و لازم است ابتدا سیاست های اقتصاد مقاومتی است که مقام معظم رهبری آن را ابلاغ کرده است که این مسئله به دو موضوع رونق تولید در داخل و سرعت در صادرات برمی گردد و باید آن را در کشور مورد توجه قرار داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از سوی دیگر باید زمینه برای سرمایه گذاری های داخلی و خارجی را فراهم کرد و با توجه به وضعیت بودجه عمرانی باید بررسی شود که چه کارهایی می توان انجام داد. ما باید بار سنگین پروژه های عمرانی را کاهش دهیم چرا که امروزه حدود 450 تا 500 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی کلنگ زنی داریم این در حالی است که باید اینها با مکانیزم درستی واگذار شود و در این صورت می توان به فعالیت های عمرانی برسیم.
وی افزود: بخش دیگری این موضوع مربوط به وضعیت رکود در داخل است که باید با اولویت بنگاه های کوچک و متوسط مورد توجه قرار گیرد بر همین اساس و طبق رهنمودهای مقام معظم رهبری ستادی به وجود آمد که مشکلات مربوطه از نظر موضوعات بانکی و مشکلات مالیاتی را مورد بررسی قرار دهد تا مشخص شود با چه راهکارهایی می توان این معضلات را رفع کرد.
رئیس قوه مقننه با اشاره به لزوم توجه به سرمایه گذاری ها در کشور بیان داشت: در مجلس در این راستا چندین قانون مورد توجه قرار گرفت که یکی از آنها قانون رفع موانع تولید بود از سوی دیگر برای بهبود شرایط این سرمایه گذاری ها تلاش هایی صورت گرفت.
لاریجانی یادآور شد: از جمله تلاش هایی که درباره سرمایه گذاری ها در کشور صورت گرفت می توان به این مسئله اشاره کرد که بعد از توافق هسته ای تلاش شد تا سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز صورت گیرد که البته این مذاکرات در حال انجام است ممکن است ایرادات بر این باشد که باید سرعت کار بیشتر شود که البته حرف درستی است و دولت باید در این زمینه درست عمل کند اما از نظر اصول کار باید همین مسیر را پیش برویم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: تلاش ما در مجلس این است که به این امر کمک کنیم تا جایی که در قانون برنامه مواردی از جمله توجه به موضوع معادن اضافه شده است.
وی با اشاره به ارتباط میان دانشگاه و صنعت برای بهبود شرایط اقتصادی بیان داشت: در حوزه ارتباط دانشگاه و صنعت تصمیماتی گرفته شده است همچنین حوزه آب و مصرف بهینه آن که موضوع مهمی است مورد توجه قرار گرفته است البته به نظر می رسد باید تلاش های زیادی در این زمینه صورت گیرد همه باید تلاش کنیم که این مسیر به درستی پیش رفته و اگر صاحب نظرانی در این زمینه وجود دارند می توانند پیشنهادات خود را مطرح کنند.
رئیس قوه مقننه در پاسخ به این سوال که با توجه به تصمیمات کنگره و سنای آمریکا در تصویب تحریم های علیه ایران به مدت 10 سال و اظهارات جنابعالی در راستای تشکیل شورای هسته ای آیا منظورتان از این شورا همان شورای نظارت بر برجام است؟ بیان داشت: بله شورای هسته ای یعنی همان شورای نظارت بر برجام و باز هم تاکید می کنم که قانون و مصوبه مجلس برای موارد خاصی به وجود آمده و در بند سه و هفت قانون برجام آورده شده است که باید چگونه عمل کرد.
لاریجانی تصریح کرد: بنابراین ما هیچ گونه خلا قانونی تصمیم گیری در این زمینه نداریم اما از نظر اجرا این سازوکارها باید شورای هسته ای یا همان شورای نظارت بر برجام مسائل را مورد بررسی قرار دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اقدام آمریکایی ها نوعی مکاری بود و آنها به دنبال این هستند که چکشی را بالای سر قانون برجام نگاه دارند.
وی در پاسخ به سوالی دیگر پیرامون فیش های نجومی و ابراز گلایه مقام معظم رهبری در این خصوص اظهار داشت: سرعت عمل در این موضوع به طور قطع ضروری است همان گونه که رهبر معظم انقلاب تاکید دارند باید پول های گزافی که به برخی از مدیران داده شده برگردد از این رو خواسته ایشان بسیار درست و سنجیده است.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه ما از ابتدا خواستار ارزیابی این موضوع شدیم و مراجع نظارتی هم مکلف به پیگیری شدند، تصریح کرد: دیوان محاسبات نیز تمام مسائل را بررسی کرده است که براساس آن مشخص شد چه تعدادی تخلف کرده و چه میزان حقوق نامتعارف و همچنین چه افرادی تسهیلات قرض الحسنه دریافت کرده اند.
لاریجانی ادامه داد: برای این موضوع دو ماه زمان در نظر گرفتیم که طبق آخرین گزارش دیوان محاسبات حدود 360 تا 370 نفر پول های اضافی را برگردانده اند و تنها 10 تا 12 نفر باقی مانده اند که پرونده شان به مراجع قضائی ارائه شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: این گزارش هنوز تکمیل نشده و درخواست مقام معظم رهبری موجب شد تا دیوان محاسبات فعال تر شود در حقیقت از آنجایی که باید دستگاه های دولتی از ابتدا این موضوع را بررسی می کردند و پول های اضافی را برمی گرداندند ورود پیدا نکردند دیوان محاسبات پیگیری خود را ادامه داد.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون بحران داخلی سوریه و اینکه آیا ایران هنوز به حل این بحران ایمان دارد؟ بیان داشت: ما از ابتدا معتقد به راه حل سیاسی بوده ایم اما برخی کشورها نپذیرفتند و گمان می کردند که با کمک نظامی می توانند توفیق یابند از این رو آشفتگی امروز ثمره همان تصمیمات اشتباه است.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه بسیاری از کشورها متوجه شدند که اقدامات صورت گرفته موجب سوق دادن سوریه به مسیر فعلی شده است، خاطرنشان کرد: بنابراین باید کمک کرد تا به یک بلوغی برسند و ما همچنان معتقد به حل بحران سوریه از طریق گفتگو هستیم.
لاریجانی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه اتفاقات ریاست جمهوری آمریکا و انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور ارزیابی تان از آینده روابط دو کشور ایران و آمریکا چیست؟ تاکید کرد: باید رفتار دولت آینده را مشاهده کرد همه مطالبی که دو کشور را ساماندهی می کند براساس گفتار نیست بلکه براساس کردار است بنابراین باید ببینیم در آینده چه پیش خواهد آمد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی پیرامون روابط ایران و آذربایجان که طی دو سال گذشت گسترش مناسبی داشته و اکنون این روند را چگونه ارزیابی می کنند؟ یادآور شد: معتقدم روابط و تعاملات ایران و آذربایجان روال مثبتی دارد آذربایجان همسایه و کشور برادر ماست و از لحاظ فرهنگی چسبندگی وجود دارد.
به زعم وی هر گونه زمینه همکاری میان ایران و آذربایجان در تمامی حوزه های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مطلوب است.
رئیس قوه مقننه در پاسخ به این سوال که چنانچه تحریم های حوزه انرژی، قانون آی اس آی از سوی مقامات آمریکایی تعلیق شود آیا این مسئله در رویکرد عادی ایران در قبال برجام تاثیرگذار خواهد بود یا خیر؟ تصریح کرد: با توجه به نقض برجام از سوی آمریکایی ها این احتمال وجود دارد که ایران به کمیته مشترک تعیین شده در توافق هسته ای رجوع تا اقدامات آنها را بررسی کند البته این مسئله دارای مکانیزمی است که شاید این اعتراض و شکایت را نپذیرند.
لاریجانی افزود: در این صورت این مسئله به مراحل بالاتر می رود ولی معتقدم ایران باید نسبت به نقض برجام از سوی آمریکایی ها شکایت کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در رابطه با اینکه رویکرد ایران در خصوص تعلیق قانون تحریم یا عدم تعلیق چیست باید بگویم که دو رویکرد پیش روی ماست اگر تحریم ها به صورت کامل عملیاتی شود این مسئله به معنای سقوط است اما اگر تعلیق شود این مسئله مرحله دیگری است البته مشکل باقی می ماند اما نوع رفتار می تواند متفاوت باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه 200 روز از آغاز به کار مجلس دهم گذشته اما فراکسیون ولایت هنوز شکل نگرفته و گواه این مسئله عدم تشکیل اساسنامه این فراکسیون است جنابعالی چه تمهیداتی را برای شکل گیری سریع این فراکسیون در نظر گرفته اید؟ اظهار داشت: اکثریت فراکسیون های شکل گرفته در مجلس جنبه سیاسی نداشته و تنها دو فراکسیون رویکرد سیاسی داشته و فراکسیون های دیگر نیز جنبه تخصصی دارند.
رئیس قوه مقننه افزود: البته با نظر شما در شکل گیری همراه با تاخیر این فراکسیون موافقم اما باید گفت که اختلاف نظرهایی همواره در تشکیل فراکسیون ها وجود داشته است هر چند جلسات بسیاری تاکنون در این زمینه برگزاری شده و گفتگوهایی نیز صورت گرفته است بنابراین نمی توانم به این موضوع اذعان کنم که اراده هایی در مجلس مخالف شکل گیری فراکسیون ولایت هستند.
لاریجانی تاکید کرد: از سوی دیگر همان گونه که گفتم برای تشکیل فراکسیون همواره اختلاف نظرهایی وجود داشته این موضوع پدیده عجیبی نیست که باید با صبر پیشنهادات را بررسی کرد و افراد باید در مجلس با هم تعامل کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رئیس جمهور ترکیه در چند روز اخیر پیشنهاد داد تا مبادلات تجاری دو کشور ایران و ترکیه براساس پول ملی صورت گیرد ارزیابی شما در این زمینه چیست؟ بیان داشت: یکی از سطوح مبادلات میان کشور ما و ترکیه و کشورهای دیگر باید در سطح پول ملی انجام شود و ما مشکلی در این زمینه نداریم البته تنها موضوع نوع تبدیل هاست که باید مورد توجه واقع شود.